Vil Japan noen gang bli maskefri?

Munnbind kalles maske her i Japan, og vi velger å bruke ordet maske for munnbind i dette blogginnlegget.

Myndighetene i Japan har for flere uker siden sagt at det er lov til å ta av seg maska. Det skal nevnes at det er en del små kulepunkt fra myndighetene om at maskebruk kan være nyttig når du tar kollektivtransport i rushtiden og annet. Men myndigheten har altså ikke lengre kommet med et slik absolutt anbefaling om at alle må bruke maske overalt. Det skal være i orden for befolkningen å ta av seg maska. Men skjer det? Nei og litt ja.

På mandag 27.mars fikk Alf Ivar og Benjamin lov av sin internasjonale skole til å gå til skolen uten å bruke maske. Dette er da altså flere uker etter at myndighetene har sagt at det er i orden å gå uten maske. Den internasjonale skolen er tidlig ute med en slik beskjed til elevene sine. De fleste japanske skolene har enda ikke sagt ifra til sine elever at de kan komme til skolen uten å bruke maske.

«Jeg vil ikke gå uten maske»,.»Hva vil de andre tro når jeg ikke har maska på meg». «Har du virkelig lest riktig på eposten fra skolen, mamma – er det virkelig lov til å gå uten maske?». Alf Ivar og Benjamin var helt vanntro da dagen kom der vi sendte dem avsted til skolen uten maske. De var rett og slett fylt med frykt over det nye. Alf Ivar eller Benjamin har aldri noen gang sett sine klassekamerater uten maske på skolen. De har bare sett dem uten maske på avstand et lite øyeblikk hver dag når de alle har spist lunsjen sin i full fart. Alf Ivar og Benjamin har hatt på seg maske når de har vært sammen med andre helt siden år 2020. Vi som familie fikk bare opplevd et maskefritt Japan i ca. 1 og 1/2 år før Covid19 kom. Alf Ivar og Benjamin husker rett og slett ikke hvordan det var her i Japan før Covid19.

Etter første dag på skolen uten maske kommer følgende lange kommentar i bilen på vei hjem: «Mamma, kompisen min sa jeg hadde litt gule tenner. Vi gikk og sjekket tennene våres i speilet på doen på skolen og jeg måtte si meg enig med kompisen min. De er ikke like hvite som et hvitt papir. Men de er jo ikke gule som appelsiner. Hva er egentlig fargen på tennene våres, mamma? Og vet du hva, mamma, kompisen min hadde litt gulere tenner enn meg igjen? Har han ikke pusset tennene sine da eller?». To kompiser på skolen, som for første gang har fått sett på tennene til hverandre. De har vært venner med hverandre i over 3 år, men de fikk rett og slett for første gang sett munnen til hverandre. Det går rett og lett ikke ann å beskrive fult ut hvor spesielt alt dette oppleves både for oss som foreldre og for guttene våres. Tone kunne ikke gjøre annet enn å ta et bilde av oss alle i bilen når vi stod å ventet på grønt lys i et lyskryss på vei hjem fra skolen. Bildet vil følge oss resten av livet. Dagen der Alf Ivar og Benjamin for første gang fikk sett munnen og tennene til kompisene sine på skolen:

Vi ber og håper virkelig på at med sommervarmen skal maskene forsvinne fra størstedelen av befolkningen her i Japan. Vi ser så frem til å sitte tett sammen igjen, spise sammen med mange igjen og det å kunne smile til hverandre med hele fjeset vårt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s