Mordekai bøyet seg ikke for andre enn Gud

Bibelen er virkelig en flott bok, full av sannheter om livet og om Gud. Det er ikke bare en gang vi har opplevd at en historie fra bibelen har blitt ny for oss fordi vi har opplevd noe spesielt i livet, eller noen sier noen om bibelhistorien som får oss til å tenke helt nytt. Det å ha flyttet til et nytt land, og å lese bibelen sammen med helt nye mennesker – har virkelig gitt påfyll for vår egen del, det åpner opp en helt ny dimensjon til tekstene i bibelen.

På søndagsskolen var det bibelhistorien om Ester som stod for tur. Kort og upresist gjenfortalt er dette er en spennende historie om en dronning som protesterer og blir avsatt, og at det deretter nærmest blir en skjønnhetskonkurranse hvor kongen velger ut sin nye dronning. Ester var den vakreste og ble dronning. Hun var jøde, men fortalte ikke det til kongen da jøder ikke var særlig likt. Ester hadde blitt oppdradd av en mann som heter Mordekai. Han hadde stor omsorg for Ester, og var ofte ved slottet for å snakke med Ester. En av kongens mektigste menn, Hama, ble irritert på Mordekai som aldri bøyde seg for han når han gikk forbi slik alle andre gjorde. Som jøde bøyde Mordekai bare kne for en herre, nemlig Gud. Da Hama skjønte at Mordekai var jøde, fikk han kongen med på en plan om å utrydde alle jødene. Da kledde Mordekai seg ut gikk likeså inn til Ester og fortalte om den fæle planen som kongen hadde gått med på. Og med fare for sitt eget liv, gikk Ester til kongen og inviterte han på fest. Og på festen fikk hun fortalt at hun selv var jøde og at hun ønsket at sitt eget liv og alle andre jøders liv skulle bli berget. Da forstod kongen hva som hadde skjedd, og Hama ble drept for den onde planen han hadde lurt han til å bli med på. Mordekai ble så kongens fortrolig, den nest mektigste mannen i landet.

Mordeekai bøyet seg ikke for andre enn Gud, sa søndagsskolelæreren mange ganger denne søndagen. Og hvilket sterkt budskap inn i en barneflokk fra nabolaget som jevnlig er med foreldrene sine til de mange forskjellige helligdommene hvor de bøyer seg ned for helligdommen sammen med foreldrene sine. Vi tenker at også i Norge er det mange som «bøyer» seg for idoler, livsstiler, idealer og penger – men det gjøres på en så lite konkret måte og er dermed vanskelig for barna å få med seg. Barna her på søndagsskolen i Japan vet alt om å bøye seg. Og det blir dermed et veldig sterkt og konkret budskap i bibelhistorien om Ester.

Tone og Caspian går også forbi et tempel hver dag når de går til og hjem fra barnehagen. Her møter Tone mange av venninnene sine, bukkende til helligdommen sin da de forlater tempelet – og pratende med Tone som kommer forbi. Mordakai han sto imot å bøye seg, og det gjorde at det ble farlig for alle jødene der i landet. Når er det ikke slik at det får så fatale konsekvenser for Tone eller andre dersom hun ikke bøyer seg. Men det er jammen tøft igjen og igjen å stå rak i ryggen blant kjentfolk som bøyer seg. Å viser respekt ved å stå der, høre på, snakke sammen – samtidig ikke delta og gjøre mot Guds vilje. Tone har fått så ufattelig mye godt av Jesus som hun så gjerne vil dele med dem hun har rundt seg. Tone hadde hatt lyst at venninnene sine turde å bli med til kirka for å høre enda mer om alt det gode Tone har i Jesus. Men da må jammen med Tone også tørre å stå der sammen med dem midt i deres helligdom og ritualer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s