English Cafe

Vi har skrevet før om English Cafe, og nå skriver vi om det en gang til. Det har rett og slett blitt et konsept og en plass som er så trivelig for oss som driver det så vel som dem som kommer. Ja, folk sier iallfall at de trives godt på kafeen sammen med oss.

Det at det er en kafe, gir folk muligheten til å komme bare når de kan. Men de fleste har lyst til å komme hver gang, og det er så flott å møte dem så ofte som det er English Cafe. Men det at man ikke må komme hver gang, har gjort det spesielt enkelt for nye folk å tørre å komme. Like kjekt hver gang vi får bli kjent med nye mennesker fra nabolaget gjennom kafeen.

Mens vi har kafeen, har vi en 2 minutters andakt om Jesus og noe fri prat – men mye av tiden går med på at vi gjør forskjellige aktiviteter sammen. Dette gjør at vi alle får øvet litt hver på å lytte til engelsk og snakke på engelsk. Slike aktiviteter gjør også at du lett kan komme til kafeen uten å kjenne andre, uten at du trenger å måtte prestere veldig mye sosialt. Vi er naturlig sosiale med hverandre gjennom en rekke enkle aktiviteter.

Vi har for eksempel kortene fra en engelsk barneversjon av spillet Alias. Dette spillet sine spillekort har bildet av en ting også står det hva tingen heter med bokstaver under. Aktiviteten består i at man skal forsøke å beskrive den tingen du har på kortet ditt, uten å si ordet på selve tingen. Det er en veldig nyttig evne å kunne klare å beskrive noe på et språk. Hver gang du ikke kan et ord på et språk, kommer du veldig langt ved å kunne forsøke å forklare hva du mener. Aktiviteten hjelper også hodet til å tenke på språket du bruker, og når du er den som skal gjette og lytte – vil også aktiviteten være slik at du blir tvinge til å tenke på språket du bruker. Vi har også spillkort med verb, altså action-words, som vi bruker på samme måte. Veldig flott!

Ellers har vi noen terninger som har påskrevne spørsmål som vi kaster, også forsøker vi å svare på spørsmålene. Det er fint å øve på å kunne svare på spørsmål. Eksempler på hva terningene spør om er «Hva er favorittboka di?», «Nevn en ting du ikke kan leve uten», «Har du et kjæledyr?» osv.

En gang fikk Tone lært noe veldig viktig av disse terningene med spørsmål. Terningen hadde nemlig spørsmålet «Hva gjør deg unik?». For oss som nordmenn er dette et godt og spennende spørsmål å få, men det er det ikke for en japaner.

Japansk har låneord fra engelsk på samme måte som norsk har. Når japansk har integrert et ord fra et annet språk, skrives dette med et helt eget alfabet. Unik som på engelsk er unique og er et slikt ord som japanere har integrert i sitt eget språk, og det skrives ユニーク (les: yuniiku). I Norge er det å være unik noe fint, riktig og godt. Finn din egen vei, vær original og oppfinnsom. Å være unik i Japan vil si at du er utenfor, annerledes og rar. Det er dumt å være unik. Hvorfor er det slik? Norge er individets land, du er deg og det er bra! Japan er et fellesskaps land, jeg hører ikke bare til i en gruppe – jeg er gruppa. Det er ikke et ideal i det hele tatt i Japan å være unik og annerledes. Å være original er ikke bra. Du er da sett på som å være utenfor, og det er voldsomt i et land der alt handler om å være innenfor ei gruppe.

Det er mer enn en gang vi har grublet over hvordan vi kan vise til at vi tror Jesus elsker deg sånn som du er. Jesus ønsker din orginalitet, din unikhet. Og det er den som du er som er ønsket av Jesus. Du trenger ikke være gruppa kristen for å være kristen. Ei kirke skal kunne være fargerik og mangfoldig, alle slags mennesker skal få være kristen sånn som dem er. Vi er alle frelst av nåde alene, og vi alle jobber så godt vi kan med å før et liv i lyset. Menneskeverdet har du fått idet du begynte å vokse inni magen til din mor. Verdien din henger ikke sammen med hvordan du lykkes med å være en gruppe. Verdien. har du av å være deg – skapt av Gud, ønsket slik som du er.

Dere skal tro vi fikk en interessant samtale på English Cafe da terningen falt på spørsmålet «Hva gjør deg unik?».

English Cafe har et gimmik med å ta blide av oss selv foran kafeskiltet hver eneste gang vi møtes. Her kommer en rekke av dem:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s