Samling for kirkene i Hanshin

På mandag (23.november) deltok vi på en samling for krikene i Kobe- og Osakaområde sammen med ei kirke i Tokyo. Noen var tilstede i møtesalen, mange deltok over videochat.

På samlingen fikk vi høre hvordan koronaviruset har påvirket de ulike kirkene i området, og det ble redegjort hvilke ulike måter kirkene har drevet gudstjeneste på. Det var hele 5 forskjellige måter: 1) Facebook, 2) Instagram, 3) YouTube, 4) Zoom og 5) E-post. Dette vitner for oss om ei krike som vil gudstjeneste, som vil fellesskap også når det er vanskelig å være fellesskap.

I mange japanske familier er det ikke alle familiemedlemmene som er kristne. Det kan av og til bare være mor og et av barna som er kristne, mens resten av familien går til templene og holder fast ved sin fedredyrkelse. Av og til er det bare en ungdom i en familie som tror på Jesus, mens resten går til templene og holder fast ved fedredyrkelsen. Det er et under hver gang et menneske tar imot Jesus, men det er på samme tid litt sårt hvordan det kan splitte familier. Det er ikke alltid slik at en hel familie velger å følge Jesus på samme tid, og det kan vi medmennesker ikke gjøre noe med. Det er Gud selv som kaller på hvert enkelte menneske i sin tid. På denne samlingen kom det imidlertid fram flere vitnesbyrd om at når gudstjeneste ble gjort på disse nye måtene, fikk jo alle gudstjenesten helt hjem til seg – og da var det ofte slik at alle familiemedlemmene deltok på gudstjenesten uavhengige om de var kristne eller ei. Og det hadde gjort spesielt godt for disse familiene. Endelig hadde de vært sammen og gjort det samme på søndager. Vi velger å takke Gud for dette underet.

Et naturlig tema som også ble løftet frem under samlingen var: Hva er egentlig kristent fellesskap? Hva er gudstjeneste? Det er sannelig vanskelig å få samles nå for tiden. Disse nye måtene å gjøre gudstjeneste på – er det egentlig gudstjeneste, er det egentlig fellesskap gjennom det? Vi leste så sammen i Bibelen, leste om disiplene – og om deres kamp om å få møtes. Vi leste hvordan disiplene enkelte ganger ble fra hverandre ufrivillig, hvordan kristne fellesskap plutselig stod uten leder et øyeblikk og så videre. Ja, det er skrevet mye i Bibelen om kristne som har flere lignende utfordringer da som vi har nå. Årsaken til utfordringene for disiplene og for oss i dag er virkelig forskjellig, men likevel er det likheter ved at vi og dem hadde vanskelig for å møtes sammen. Det kristne fellesskapet blir sammenlignet med en kropp som har flere ulike lemmer som tjener hverandre i Bibelen. Når vi leser om disiplene i Bibelen, ser vi at til tross for mye motgang og mange utforminger, virker lemmene på denne kroppen. Det ble sterkt å se etter i våre egne kirker her i Japan i dag, til tross for utfordringene – er fellesskapets kropp i funksjon? Vi kunne flere steder se spor av det. Dette vitner for oss om en levende Gud, om en Gud som er trofast hver dag.

Samlingen ble avsluttet med at vi sammen sang sangen «Stor er din trofasthet», og det gjorde virkelig godt å synge denne sangen med dette fellesskapet i disse tider.

Stor er din trofasthet, Herre og Fader.
skiftende skygge når aldri Din sti.
Du er den samme, Din miskunn er evig.
slik som du var, skal du alltid forbli 

Refr. Stor er Din trofasthet,
stor er Din trofasthet 
Dag etter dag gir Du nåde på ny 
Himmelske hender gir alt jeg behøver 
Trofaste Herre, hos deg har jeg ly 

Tidene skifter med dager og netter.
soler og stjerner har oppmerket gang.
Syng, all hans skapning og pris Ham som styrer.
lov den allmektige Herre med sang 

Nåde for synder og fred uten like.
mesterens omsorg til støtte og stav.
Styrke for dagen og håp for i morgen.
signing for barnet, som Gud tar seg av
.

Etter sommeren har det nå en lang stund vært rolige smittetall i forhold til koronaviruset i Japan. Men nå når temperaturen har sunket, har de daglige smittetallene steget høyere enn de noen gang har vært. Kirkene i Kobe- og Osakaområdet sammen med denne kirka i Tokyo er kirker som tidligere er blitt hardest berørt av koronaviruset, og de blir det også nå. Du som leser denne bloggen og ber, må gjerne være sammen med oss i bønn for disse kristne fellesskapene. Måtte Gud velsigne dem rikelig også gjennom denne runden med de mange utfordringene knyttet til koronavirusets økende smitteomfang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s