Stadig lettere å få møte venninnene i nabolaget

Et stadig varmere vær gjør det lettere å få møte folk ute. Vi opplever oss velsignet over å ha en god veranda her vi bor.

Februar er en måned hvor gradestokken kan vise noen få minusgrader enkelte dager, mens andre dager kan gradestokken vise 20 plussgrader. Tone ble virkelig glad her om dagen da det viste seg at det var meldt 20 varmegrader og sol en dag hvor det ellers ikke var så mange plikter. Endelig kunne hun få invitert en av venninnene sine i nabolaget til verandaen for å drikke te sammen.

Det er virkelig lærerikt å sitte slik å snakke sammen i sola i 4 timer en vanlig hverdag. Det er mye vi får med oss gjennom media, likevel er en slik prat med en venninne virkelig oppklarende i møte med mange ting.

I Japan finnes det flere ulike typer barnehager. Enkelte japanske barnehager har korte dager, og mødrene er mye tilstede i barnehagen for å gjøre dugnad. Barna i disse barnehagene har dermed hjemmeværende mødre, og barna blir sendt til barnehagen fremfor å være hjemme fordi det ansees som utdanning for barna. Det er en slik japansk barnehage våre barn har gått i før de har begynt på den internasjonale skolen og dens barnehage. Andre japanske barnehager er for barn over 3 år som har foreldre i jobb. I slike barnehager kan passe på barn fra kl.6 om morgenen, og barna kan være der helt frem til for eksempel kl.20 på kvelden. Foreldrene kan selv bestemme hvor mange timer sitt barn er tilstede i barnehagen de ulike dagene i uka, og foreldrene betaler kun for de timene barnet deres er der. Den tredje type japanske barnehager som finnes er dem som kan passe på barn fra de er spedbarn som drikker kun melk og frem til de er skolebarn. Slike barnehager har også ofte lange åpningstider og er beregnet for barn av yrkesaktive foreldre. Innenfor disse tre beskrevne kategoriene finnes det flere ulike varianter i forhold til åpningstid, barnealder og annet som jeg ikke har beskrevet her. Ole Bjarne og Tone opplevde å ha lest i avisen at barnehager beregnet for barn som har hjemmeværende mor er i avvikling. Venninnen Tone hadde på besøk kunne imidlertid forklare at etterspørselen av slike type barnehager har gått kraftig ned og dermed hadde også tilbudet gått kraftig ned. Det kan altså se ut som stadig flere barn i Japan både har en mor og en far i arbeid. Disse barnehagene som er beregnet for barn med yrkesaktive foreldre synes også stadig å ha blitt mer ettertraktet for barna som fremdeles har en hjemmeværende mor. Økte krav om bemanning og andre bestemmelser har kanskje vært med å skape en slik endring. Japan som Norge er virkelig stadig i utvikling. Japan er det landet i verden hvor befolkningen har høyest gjennomsnittsalder. Sagt på en annen måte er altså Japan det landet i verden med eldst befolkning. Det vil si at majoriteten av folk er eldre og på vei inn i pensjonsalderen. Den yrkesaktive delen av befolkningen blir altså stadig færre og færre. Det vil dermed være viktig for Japan om også kvinner fremover kan bidra inn i yrkeslivet for at det japanske samfunnet fremdeles skal kunne holdes i drift.

Venninnen til Tone kunne også fortelle om hvordan det mest sannsynligvis har vært for flere mennesker i de mange store bedriftene rundt omkring i Japan under denne koronapandemien. Mannen hennes jobber i en stor bedrift i Osaka. Han er rett og slett denne bedriftens leders høyre hånd. Hennes mann hadde dermed ikke gått ned i lønn under pandemien da lønnen hans ikke var bestemt av antall timer han jobbet. Han fikk en bestemt årslønn uavhengig av hvor mange timer han arbeidet, og som lederens høyre hånd er denne årslønnen mye høyere enn noen av dem som arbeider timebetalt klarer å få utbetalt til tross for at de jobber mye overtid. State of Emergency har anbefalt at 80% av bedrifters arbeid skal gjøres hjemmefra. Venninnen til Tone kunne da fortelle hvor heldige de var som hadde denne faste årslønnen. For å spare bedriften for penger i den krisesituasjon korona har skapt, hadde nemlig ingen andre kontorarbeidene fått lov til å arbeide overtid hjemmefra. For en kontorarbeider i en bedrift i Japan vil det bety betydelig mye mindre i lønn hver eneste måned, og dette har disse kontorarbeiderne opplevd nå i så alt for mange måneder. Det er med andre ord mange husholdninger rundt omkring som har hatt økonomiske utfordringer under koronapandemien. Venninnen kunne så fortelle om å ha en ektemann som satt på sitt kontor og arbeidet fra morgenen til kvelden hver eneste dag hele uka hver eneste uke nå i flere måneder – også på helligdager hadde han sittet slik og arbeidet. Da ingen andre kontorarbeidere kan arbeide overtid, ble mange oppgaver dyttet oppover på dem som er bedriftens ledere. Enda hadde ingen mistet jobben i den bedriften hvor mannen til venninnen til Tone arbeidet, men det hadde vært like før ved flere anledninger i løpet av denne langtekkelige pandemien. Tone beundrer den innsatsen som er gjort av alle disse enkeltmenneskene i Japan, i Norge – ja, i hele verden. Og det at pandemien har strekt seg ut og vart over så lang tid er krevende for hvert eneste menneske i hele verden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s