Jul uten helligdager

I Japan er egentlig hele juleferingen på 4. søndag i advent.  Og etter 4. søndag i advent begynner japanerne straks med forberedelsene til nyttårsfeiringen. Nyttår er en viktig høytid i den japanske kulturen. 24. desember og de andre juledagene vi har i Norge er ikke helligdager her i Japan. Det vil si at de aller fleste har helt vanlige arbeidsdager. I kirka i dag fortalte også et skolebarn oss at hun ikke startet på sin vinterfeire/nyttårsferie (det som vi kaller juleferie) før 28.desember.

Vi opplever å ha hatt en flott julefeiring fra morgen til kveld i dag sammen med dem i kirka. Ei julefeiring der Jesus ble satt i sentrum i alt. Dagen startet med søndagsskolen kl.0900, deretter julegudstjeneste og ettermøte med mat og underholdning.

IMG_8867

Alf Ivar og Benjamin synes det var ekstra spennende når julenissen kom på besøk i kirka. I Norge har julenissen alltid gaver til barna, det ligger i den Norske kulturen å gi ekstra oppmerksomheten til barna på denne måten. I Japan var det et lotteri som bestemte hvem som fikk gave av julenissen. Denne gangen var det bare voksne som vant gavene av julenissen. Hirakiet i det japanske samfunnet der barn er på bunden og de eldste er på toppen former naturligvis alt som gjøres.

IMG_8807

Moren til presten har vært lærer i tradisjonell japansk dansk. Hun danset to sanger for oss. Det var flott å se på!

Det var hun som nylig ble døpt i kirka. Selv om hun ikke jobber som danselærer lengre nå på grunn av sin høye alder, lærte hun villig vekk noen av bevegelsene i dansen til oss som ville høre og lære.

IMG_8885-2

Etter dette deltok Tone på ungdommene i kirka sin juleavslutning. De hadde stelt i stand et artig program med ordlek, dekorasjon av kake, bingo, julegavelek og andakt.

IMG_8888

Helt til slutt i dag, var Ole Bjarne med og sang julesanger sammen med kirkemedlemmer og ungdommer på en av byens togstasjoner.

IMG_8882-2

En kommentar om “Jul uten helligdager

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s