De eldres dag.

Det er mange opplevelser vi har hatt for andre, fjerde om ikke sjette gang. Og det synes vi egentlig bare er fint. Nå begynner vi også å oppleve kalenderårets helligdager for andre gang. Vi liker det! Japan har en egen helligdag satt av til de eldre. Så denne søndagen var det de eldres dag i kirka. Denne helligdagen var en av de første helligdagene vi møtte på når vi kom til Japan i august i fjor.

En flott dag i Aotani kirka for liten og stor i familien Tråsdahl:

Etter gudstjenesten var det ettermøte med diverse innslag. God mat, vitnesbyrd, sang var noen av innslagene. Ungdommene i kirka sang blant annet to sanger til de eldre, og Ole Bjarne var så heldig at han fikk være med på ungdommenes opptreden:

IMG_2174

Det at Ole Bjarne kunne være pianist på den ene av de to sangene var det som gjorde at han fikk bli med ungdommene. Og det gleder oss stort å kunne støtte opp på en slik enkel måte. Så flott på så mange måter!

En virkelig god lunsj ble servert med fin pynt av brettet papir på den måten som bare japanere kan få til. Det var tanta til presten i kirka som hadde brettet dekorasjonen. På bildet nedenfor hviler spisepinnene på to tannpirkere som stikker opp av et brettet papiretui. Dette gjør at disse tannpirkerne ligner på miniatyrspisepinner. Lekkert!

IMG_2172

Ettermøtet ble avsluttet med at alle eldre enn 80 år satt på hver sin stol i en lang rekke så vi kunne gå forbi hver enkelt av dem for å gi dem ære og takk ene og alene fordi de er gamle.

IMG_2183

Den japanske kollektive tanken i alt og hvordan japanere utøver respekt for eldre, er to sider av den japanske kulturen som er fascinerende for oss. Det er flott å delta på noe hvor disse sidene ved den japanske kulturen helt tydelig utøves til det gode for mennesker. Gjennom det blir det godt synlig for oss at alle kulturer har noe godt å tilføre mennesket. Vi tror at Gud liker nordmenn for hva vi er og at Gud liker japanere for hva de er. Det at vi tror Gud har gitt hvert eneste menneske en ukrenkelig verdi, gir rom for takknemlighet i møte med de menneskene vi har rundt oss uansett hvordan de er. Vi er oppriktig takknemlige for alle vi har rundt oss her i Japan, og det er berikende å delta sammen med dem i deres kultur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s