Speech og Kanji-quiz

På språkskolen har vi denne uka holdt vår første speech (foredrag) på japansk. Det var krevende å skrive en selvstendig foredragstekst av setninger med ulike oppbyggelser slik at teksten blir god. På samme tid var det interessant og godt å erfare at vi jammen har lært å kunne si det samme på flere måter. Vi opplever rett og slett at vi har lært masse. Det er fremdeles litt lengre frem i tide før vi mester å snakke fritt og sammenhengende mens vi anvender alle disse forskjellige måtene å si det samme på. Likevel har vi altså kommet dit hen at vi kan skrive lengre selvstendige tekster med rimelig god variasjon av ord og setninger. Språkskolen vi går på lag ut om speechen vår på Facebook:

IMG_2246

Temaet for denne speechen var «Presentere seg selv». Vi arbeider allerede med et nytt foredrag, denne gangen skal foredraget besvare følgende spørsmål: «もし お金が あったら、何を したいですか» (= hvis jeg hadde mange penger, hva ville jeg gjøre da?).

Vi har ellers lært oss 63 kanjier på språkskolen. Kanjier er kinesiske tegn som japanere bruker i sitt skriftspråk. Den ene og samme kanjien kan ha ulik uttale ettersom hvilket ord den lager og ettersom hvilken sammenheng den står i. Kanjiene har en selvstendig betydning, men kan i en annen sammenheng lage et annet ord som betyr noe helt annet. Vi kan for eksempel ta kanjien som betyr måne 月. Står kanjien helt for seg selv slik 月, uttales den «つき» (= tsuki) og den betyr måne. Så kan denne kanjien sammen med andre tegn få betydningen mandag, da ser det slik ut: 月よう日. Og nå får kanjien uttalelsen «げつ» (= getsu). Slik kunne vi fortsatt med denne ene kanjien og dens mangfoldige uttalelser og betydninger. Denne uka hadde vi en Kanji-quiz der vi skulle se om vi klarte å skrive riktig uttalelse på kanjiene ettersom de var plassert inn i en tekst. Hjernen vår har virkelig ubegripelige egenskaper. Det er utrolig spennende å erfare at ved jevnlig pugging av kanjier kan vi  lære oss å lese et helt nytt skriftspråk som krever at man rett og slett leser på en helt ny måte. Det krever pågangsmot og krefter av oss, det er arbeidsomt! Likevel er det et privilegium å få lov til å lære japansk!

IMG_2247

Ole Bjarne pugger kanjier.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s