Et lite vink fra oss

Dagene går og blir til uker så til måneder. Hva fylles så alle disse dagene med?

Hver uke får vi anledning å møte opp på bønnemøtet i Aotani kirke. Alt annet i Aotani kirke skjer over videochat og sosiale medier, men bønnemøtet har fortsatt i sin vanlige form. Det er godt å komme sammen og be. Vi ble også spurt om å gjøre et lite skippertak i møte med papirer som skulle bli sendt ut i forkant av det kommende lokale årsmøtet i Aotani kirke. Til vanlig har det vært rikelig med hjelp å motta i møte med dette forarbeidet da de på kontoret hvert år utfordrer deltakerne på kvinneforeningen om å hjelpe dem etter et foreningsmøte i kirka. Men nå er det annerledes. Ole Bjarne ble sjef over stiftemaskinen, mens Tone sjekket at side 11 var kommet inn i alle heftene.

Ellers har v i glede av jevnlig å ha muligheten til å møte ungdommene i Aotani kirke på videochat for ¨lese i bibelen og be sammen. Det er en i ungdomsflokken selv som har startet det hele opp, og de har gitt det navnet デイボーション, devotion på engelsk – altså hengivenhet på norsk.

Ungdommene uttrykker at det er vanskelig å være kristen nå når koronaviruset gjør det kristne fellesskapet så utilgjengelig. Ungdommene kan ofte være de eneste kristne på sitt studie, og de er dermed også den eneste kristne i venneflokken sin der. De savner det kristne sosiale fellesskapet som motiverer dem til å være frimodige kristne som leser jevnlig i bibelen og deler troen sin med sine venner på studiestedene sine. De opplever at det kristne sosiale fellesskapet i kirka gir dem tilhørighet og trygghet på den måten at det blir lettere å stå opp som kristne i hverdag sin. Flere av ungdommene har også jevnlig med seg sine studievenner inn i det kristne fellesskapet i krika, og vi erfarer stadig at studievennene oppriktig blir grepet av Jesus. Disse studievennene blir ofte ikke med når møtepunktet har flyttet seg over på videochat og sosiale medier. Vær gjerne med å be for de kristne ungdommene her i Japan. Be om at Ole Bjarne og Tone også kan være dem til hjelp.

Det er ikke bare ungdomsarbeidet i ei kirke som har måttet flytte seg over på videochat og sosiale medier. På tvers av kirkene er det etablert et ungdomsarbeid som har fått navnet Compass. Dette arbeidet er spennende og flott. Denne nye formen til arbeidet har naturligvis sine utfordringer, men her har det skjedd noe spennende på Instagram. Instagram er et sosialt medie hvor du blant annet kan ha live-stream, det vil si filme deg selv og vise det direkte til dem som enn vil se. Compass har blant annet jevnlige live-stream som følges av rimelig mange mennesker hver gang. Her snakkes det om tegneserier, filmer og om Jesus. Flere av ungdommene selv inviteres inn i live-streamen og bidrar med å fortelle om forskjellige ting fra sitt liv som kristen. Tone og Ole Bjarne synes det har vært flott å følge dette arbeidet som deltakere på live-streamen. Det er mer enn en gang vi har måttet sende en personlig melding til ungdommene etterpå for å takke for det vitnesbyrdet de delte med oss.

Foruten dette har vi også bitt invitert inn i et arbeid i Seishin kirke som fremdeles drives på vanlig måte. Det er en rytmisk barneklubb. Tidligere misjonær har vært med og startet dette arbeidet, og nå drives det på en flott måte av japanere i kirka. Småbarn kommer med sine mødre i kirka hvor de koser seg sammen med oss gjennom rytme, sang og bevegelse. Det er både kjente japanske barnesanger og kristne barnesanger som synges. Da dette arbeidet drives på en så flott måte, er vi hovedsakelig med i arbeidet for å få kontakt med barnefamiliene som bor der i nabolaget. Vi er jo en barnefamilie selv, og det er kjekt å bruke tid i relasjon med andre barnefamilier. Vi bidro dog med noen sanginnslag også. Koronaviruset gjør at det ikke har vært naturlig at vi kan starte opp nye aktiviteter i kirkene akkurat nå, men da har det vært fint å kunne delta på det som allerede finnes av godt arbeid. Her reklameres det for den rytmiske barneklubben på sosiale medier:

Misjonærene i Japan blir valgt inn i ulike styrer knyttet til de forskjellige intitusjonene som finnes her. Eksempler på institusjoner er bibelskolen, seminaret, leirstedet Hiruzen og så videre. Ole Bjarne sitter i styret til bibelskolen hvor han har fått i oppgave å være økonomiansvarlig. For ikke lenge siden var styremøtet der han ikke bare skulle redegjøre for hvilke penger som var brukt, han skulle også komme med et budsjett. Å gjøre dette på japansk og med en ny form for oppsett, har naturlig nok vært både spennende, utfordrende, lærerikt og tidskonsumerende.

Å holde andakt og tale på japansk har vi også fått gjort begge to. Det er så kjekt å dele Jesus med andre gjennom andakt og tale så vel som gjennom det livet vi lever her vi er. Det krever imidlertid mye forarbeid når vi skal dele Jesus gjennom en andakt og tale på japansk. Vi oppdager daglig nye ord og grammatikk i dette språket, og det er ikke alltid like lett å komme på å bruke det riktige ordet i møte med den riktige grammatikken for å formidle det vi ønsker.

Alf Ivar og Benjamin har fått lov ti å gå til den internasjonale skolen hver dag frem til nå. Ingen av deres to klasser er enda berørt av koronaviruset. Vi får stadig høre om venners barn som må være hjemme fra skolen for en periode da en eller flere i klassen deres har blitt diagnotisert med koronaviruset. Hver sak ser ut for å bli behandlet individuelt. Enkelte ganger får alle elevene i klassen 14 dagers karantene, mens andre ganger får dem uten symptomer komme tilbake til klasserommet etter 3-4 dager. Enkelte ganger får elevene bare lov til å komme tilbake til skolebenken idet de kan vise frem et negativt koronatestresultat. Vi har ikke noen fullstendige oversikt, men gjennom våre relasjoner i nabolaget ser vi at det er flere av de lokale skolene i nabolaget vårt som har hatt en eller flere klasser ute i permisjon for en periode på grunn av at de er blitt berørt av koronaviruset. Vi har enda ikke hørt om at en hel skole i nærområdet vårt har måttet stenge ned på grunn av et koronavirusutbrudd. Vi er imponert over hvordan det ser ut til at alle skolebarnfamilier virkelig arbeider godt for fellesskapets beste. Familier som blir berørt av koronaviruset melder raskt ifra til skolen, og skolene handler umiddelbart. Det har vært godt for Japan at de fleste skolene fremdeles har klart å holdes i normal drift. Her er guttene våres på vei fra bilen og opp bak huset vårt til inngangsdøra etter nok en dag på den internasjonale skolen:

Vær gjerne med oss i bønn for dem som lider nå under koronapandemien. Det er mange som lider av andre årsaker enn koronaviruset også, og verden kan se ut til å nesten glemme dem. La oss fortsatt stå sammen og be for alle menneskene i verden som lider.

Japan skal være kommende land for Barnas Misjonsprosjekt. NLM, den misjonsorganisasjonen som vi jobber for, har hvert år et Barnas Misjonsprosjekt. Gjennom Barnas Misjonsprosjekt kan norske barn bidra med innsamlingsaksjoner og bønn for misjonsarbeidet. Norske barn kan også lære noe om barn i andre land og lære om prinsipper som blant annet likeverdighet, solidaritet gjennom Barnas Misjonsprosjekt. Barnas Misjonsprosjekt produserer flere ressurser som kirker, skoler og barnehager i Norge bruker, for eksempel filmer og artikler for barn. Tone sammen med to andre misjonærer i Japan arbeider sammen med folk i Norge for å lage informasjonsfilmer og artikler for barn om misjonsarbeidet i Japan. Det har vært spennende å bidra inn i dette flotte konseptet. Tenk at kommende år skal norske barn få anledning til å lære om og be ekstra for barna her i Japan og for arbeidet som gjøres for barn rundt omkring i krikene her i Japan.

2 kommentarer om “Et lite vink fra oss

 1. Hei og takk for oppdatering hos dere i Japan og Aotani menighet. Ja,- det er spennende tider i hele verden med korona.. Her i Ålesund er det heldigvis lite smitte men vi har mange utenlandske arbeidere (Polen, Kroatia og flere) som arbeider på skipsverftene rundt oss som har testet positivt på korona nå etter jul, grupper på 80 kom nå til distriktet hvor alle hadde testet positivt og blir satt i karantene. Restriksjonene er slik at vi kan samle 5 gjester i heimen og 10 deltakere på Misjonssalen/kirker. Da blir det mest å følge digitale møter og smågrupper hjemme. Vi hadde misjonsforening sist tirsdag hjemme hos meg og det var en god opplevelse å få bønnefellesskap og lese bibelen sammen og få synge de gode evangeliske sangene fra Sangboken. Vi har behov for fellesskap! Men vi skal ikke klage,- vi har det uendelig godt! Vi har datamaskin og kan kommunisere med barn og barnebarn selv om det fysiske møtet er kjekt å se fram mot!
  Jeg ønsker dere alle alt godt både hjemme og i fellesskapet i Japan!
  Hilsen Marie Gamlem i Ålesund

  Liker

 2. Kjære dere, Så flott å lese og på denne måten følge med dere i deres arbeid. Dere har kommet godt i gang, ja dere har gjennom hele språkskoletiden vert aktive, åpnet hjemme deres fir ungdommenes kirken, og gjennom Sofaen ig nå i den nye fasen for guttene deres fått mange verdifulle kontakter.
  Jeg gleder meg stort over at dere også får være med i Seishin i barnerytmikk gruppen. Mange barn ig voksne i den store, fine dramantbyen som enda ikke kjenner Jesus. Men også dere er ordet blitt sådd, og nå får dere være med der, sammen med de trofaste medarbeiderne der å peke på Jesus for mange.
  Vil være med dere i bønnetjenesten. Ber også om at jeg enda en gang kunne få komme en tur til Japan. Når korona’en er over håper og ber jeg om å få en tur. Guds velsignelse over hver en dag.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s