Den japanske 鬼

Nå er tiden hvor den japanske 鬼 (Oni) dukker frem. Denne figuren kan ligne på en japansk djevel eller japansk demon. Når barna våre gikk i NLMs japanske barnehage, møtte de aldri på denne skikkelsen. Men på den internasjonale skolen har de fått høre om og lært om Oni.

Tidligere år, og også i år har flere av våre vennefamilien i nabolaget filmet seg selv når de har kledd seg ut som Oni for så skremme ungene sine skikkelig ved å komme inn til dem i stua på kvelden og true dem med at nå må de være snille og gode barn. Vi opplever det som litt voldsomt å se disse filmene hvor foreldrene skremmer barna sine på denne måten. Det er en uvant tradisjon for oss nordmenn. Det nærmeste som ligner dette i norsk kultur må være de norske barna som får høre av foreldrene sine at julenissen ikke vil gi dem julegaver med mindre de er snille og gode barn. Den amerikanske tradisjonen Halloween som også er blitt stor i den norske kulturen legger også tilrette for å skremming. Men slik vi kjenner Halloween er ikke skremmingen der knyttet sammen med truing på samme måte som den japanske Oni gjør.

Det er ikke slik at alle familier skremmer barna sine ved å kle seg ut som Oni på denne måten. En vennefamilien viste oss at de laget et brev fra Oni. På brevet kunne vi lese at Oni truet med at han ville komme hvis barna ikke begynte å sitte stille på stolen sin når de spiser.

Våres barns første tydelige møte med Oni på den internasjonale skolen hadde heldigvis et litt annet uttrykk. Her fikk de vite at det fantes en japansk Oni, og det ble vist en musikkvideo fra YouTube som fokuserte på at Oni hadde noen flotte underbukser som gjorde han veldig sterk. Både melodien og musikkvideoen i seg selv var lystig og morsom. Guttene fikk også med seg ark hvor de kunne klippe ut hver sin maske som lignet på Oni, og de hadde fått beskjed om å gå hjem til foreldrene for å lage den sammen med oss, også skremme oss med den.

Oni har lenge vært i japansk kultur. Den dukker opp både i teater og i skulpturene som finnes ved buddhistiske templer. Mange tenker at Oni er en skikkelse som har kommet til Japan fra Kina sammen med buddhisme. Den moderne buddhisme har vel egentlig ikke så mye fokus på demoniske skikkelser som Oni.

Uavhengig av tro, så ser det ut for at alle mennesker har behov for å gi et uttrykk på ondskapen vi alle ser finnes i verden. Vi er veldig glade for ¨å kjenne Jesus som overvant døden som vi tror er ondskapens ytterste konsekvens.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s